Posebno je bilo prijatno družiti se sa timom iz Udruženja “Pro Sarajevo e. V” koji su decenijama posvećeni pružanju podrške ranjivim kategorijama u našem društvu, iako ne žive u Bosni i Hercegovini.

Posebno je prijatno bilo slušati o brojnim projektima i aktivnostima koje već 70 godina ovo vrijedno Udruženje pokreće kako bi se gradili čvrsti mostovi prijateljstva između dva partnerska grada, Sarajeva i Friedrichshafena, njemačkog grada u kojem je sjedište “Pro Sarajeva e. V”.

Predsjednik Udruženja, Zoran Arvaj naglašavajući važnost realizacije programskih ciljeva “Pro Sarajeva e. V” pojasnio je da je svrha udruženja održavanje odnosa sa bratskim gradom Sarajevom u saradnji sa gradskom upravom i na taj način promovisanje međunarodnog razumijevanja, a što se ostvaruje posebno kroz razvoj i održavanje međusobnih kontakata, posredovanje, promociju i realizaciju prijateljskih susreta između građana dva grada, kroz razmjenu informacija i iskustava svih vrsta, kao i kroz humanitarnu pomoć. Udruženje također inicira i provodi kampanje prikupljanja sredstava i pomoći za partnerski grad i organizaciono ih nadgleda.

Zadovoljstvo što imaju priliku posjetiti Ustanovu Pazarić izrazili sui Eberhard Brugger, drugi predsjedavajući Udruženja, te članica Vesna Arvaj. Nakon razgovora sa šeficom Socijalne službe Ustanove Pazarić, Anelom Čović, koja je gostima pojasnila na koji način svakodnevno je organiziran život i rad u Ustanovi, gosti su uručili novčanu donaciju u vrijednosti od 500, 00 Eura.

Anela se u ime menadžmenta Ustanove zahvalila na ugodnoj posjeti naglašavajući i značaj podrške koju je ovo Udruženje pružilo i prošle godine kroz novčanu donaciju našoj Ustanovi.

U znak zahvalnosti gosti su uručili fotografiju prvog zeppelina, kao simbol po kojem je posebno prepoznatljiv grad Friedrichshafena, a u kojem je davne 1900. godine Ferdinand von Zeppelina konstruisao prvi ovaj avion

.U ime korisnika naše Ustanove koji su vrijedno izradili rukotvorine Anela je uručila prigodne poklone i gostima.Ovom ugodnom druženju kraj je došao uz dječije osmijehe, obilaskom paviljona u kojem su smješteni naši mališani.

Zahvaljujemo se humanom timu iz Udruženja “Pro Sarajevo e. V” uz želje da njihova humanost i dalje “briše” granice među državama i gradovima i ostavlja “trajne tragove” dobrote i prijateljstva.